“Fuskbygget” heter Andreas Cervenkas senaste bok med undertiteln “så knäckte bostadsmarknaden Sverige och världen”.
Det är inga små ambitioner som Cervenka har – i princip hela världens problem ska förklaras med våra bostäder. Det blir lätt en hopplöshetens epistel.
Ett avslutande kapitel, “en orgie i missade möjligheter”, ska handla om hur bostadskrisen kan lösas. Men kapitlet innehåller inga lösningar, bara ett stort antal problem. Med klatschiga formuleringar avfärdar Cervenka det mesta som gjorts eller föreslagits. Att det infördes en obligatorisk amortering på lån över 50 procents belåning år 2016 avfärdas med att “det var lite som att utfärda nya brandföreskrifter mitt under en skogsbrand”. När John Hassler föreslår att man ska minska på reglerna (något som allt fler ställer sig bakom) anser Cervenka att “det är lite som att försöka bota alkoholism genom att styra stegen mot närmaste bar”.
Han diskuterar ränteavdraget och konstaterar att det kunde ha minskat när räntan var som lägst. Han pekar på behovet av en större skattereform utan att vara konkret. Den stora frågan, blir slutsatsen, är om staten dragit sig tillbaka för mycket från bostadsmarknaden, men å andra sidan resonerar han om marknadshyror borde införas och pekar på det sociala kaos som fria hyror skulle leda till att de bara skulle vara “en gåva till fastighetsbolagen samtidigt som statens kostnader i form av bostadsbidrag skulle skena”.
Nej, det Cervenka till slut kommer fram till: “När kommer den? Kraschen med stort K”. Men frågan om när kraschen kommer är felställd, anser han: “Den har redan kommit”.
Andreas Cervenka slog igenom på bred front med boken “Girig-Sverige”. Den innehöll detaljerade uppgifter som de rikaste miljardärerna i Sverige. På enskilda punkter har den kritiserats men blev samtidigt en väckarklocka för hur mycket de extrema rikedomarna samlats till en liten förmögen elit.
Boken “Fusk-bygget” blir en efterföljare som innehåller detaljerade uppgifter hur många unga vuxna som fortfarande bor hemma hos föräldrarna i Sydkorea, USA, Schweiz och Sverige. Där finns uppgifter om hur den stora finanskrisen 2008 har ställt till det och vilken roll fastigheter spelade i den krisen. Cervenka blandar friskt mellan nominella och reala värden, beroende på vilket som tjänar hans syfte bäst.
Till slut återstår bara hopplösheten. Det går åt helvete och du kan inte göra något åt det.
Sorry, men jag tycker det är bättre att försöka ingjuta hopp, att hitta vägar ut ur problemen och där har Andreas Cervenka ingenting, absolut ingenting, att erbjuda.