Räntenivåerna, av stor betydelse för bostadsrättsföreningar ocy enskilda bostadsrättshavare, har förändrats mycket under senare år.

Under lång tid var räntan nedpressad till historiskt helt häpnadsväckande nivåer. Jag fick själv erfara vad det innebar att binda räntan under lång tid i början av 2010-talet. Vi var en helt nybildad förening när vi 2011 lyckades binda räntan för tio år framåt. Vi var verkligen lyckliga när vi fick erbjudandet att göra det på nivån 3,23 procent, vilket var i stort sett halva nivån jämfört med den som skulle gälla enligt vår ekonomiska plan.

Ja, ni vet alla vad som sedan hände. Räntan sjönk, sjönk och sjönk ännu mer. Vi kunde teckna lån i föreningen på under en procent – men vårt största lån var fortfaerande bundet i ytterligare många år på, just det, 3,23 procent.

När vi slutligen, efter att förklarat räntenivåerna på ett oändligt antal föreningsstämmor, skulle göra en ny upphandling av lånevillkoren, ja, då hade räntan åter kommit upp på dryga tre procent.

Därefter har många tvingats se räntan segla upp till över fyra procent, i takt med att Riksbanken höjt sin styrränta. Det var först under våren 2024 som Riksbanken började sänka styrräntan – till dags dat från 4 till 2,25 procent.

Vad det har inneburit för olika föreningar och bostadsrättshavare är givetvis beroende på hur stora lån man har och när man gjort sina villkorsändringar. För en del föreningar har man helt enkelt seglat förbi de kraftiga höjningarna genom att räntan varit bunden över den tiden. För andra har det tvärtom inneburit kraftiga kostnadsökningar.

Vad kommer att ske i framtiden?

Det kan givetvis ingen säkert veta. Fram till i höstas var det nog en vanlig bedömning att räntan skulle fortsätta sjunka i takt med att inflationen dämpades. I dag är situationen delvis en annan. Det finns en stark internationell oro, inte minst i USA och den amerikanska centralbanken har signalerat att det inte blir fler räntesänkningar. I Europa råder stor både politisk och ekonomisk osäkerhet samt inte minst osäkerheten på kontinenten som leder till stora ökningar av försvarsbudgetarna. Den svenska centralbankschefen har meddelat att han för närvarande inte ser några räntesänkningar i närtid.

Vad ska en förening göra för att parera den osäkra ränteutvecklingen?

Ett första råd är att ha olika löptider på sina lån så att man inte alla lånevillkor förfaller samtidigt. Ett andra råd är att förhandla med bankerna för att få bästa möjliga villkor. Det tredje rådet är att amortera i så stor utsträckning som möjligt för att göra sig mer oberoende av en nyckfull räntemarknad.

Läs gärna mer om bostadsrättsföreningars ekonomi i boken “Älskade bostadsrätt”.