Bostadsrättsnytt rapporterar om ett par i Göteborg som köpte varsin bostadsrätt intill varandra i samma förening. De påbörjade en renovering som omfattade båda lägenheterna. Arbetet utfördes i strid med bostadsrättsföreningens stadgar och avtal. Nyttjanderätten till lägenheterna upphävdes med anledning av detta.

Händelserna ligger några år tillbaka i tiden, då bostadsrätterna förvärvades 2018 respektive 2019. De anlitade egna entreprenörer som genomförde håltagning i fasaden och montage av nya fönsterpartier. Det genomfördes på det våningsplan där lägenheterna ligger, men i fasaden som tillhör bostadsrättsföreningen.

Enligt ett förlikningsavtal år 2022 mellan föreningen och paret skulle åtgärderna i stället göras av entreprenörer som anlitades av föreningen vad gällde håltagning i fasaden. Dessutom skulle ett avtal träffas som reglerade bland annat underhållsansvaret för fönsterpartiet. Arbetet påbörjades dock av parets egna entreprenörer och något avtal hann man inte teckna innan arbetet påbörjades.

År 2023 stämde föreningen paret vid Göteborgs tingsrätt. Föreningen yrkade på att parets nyttjanderätt till lägenheterna skulle vara förverkat och att de skulle flytta från föreningen på egen bekostnad samt betala ett skadestånd till föreningen.

Göteborgs tingsrätt menade att parets åtgärder inte innebar hade drabbat någon medlem i föreningen och att paret därmed inte hade brutit mot skyldigheter gällande sundhet, gott skick och ordning. Däremot hade paret brutit mot såväl föreningens stadgar som förlikningsavtalet som hade träffats. Därmed ansågs paret ha brutit mot såväl föreningens stadgar som det förlikningsavtal som hade träffats med föreningen. Därmed hade paret även brutit mot skyldigheter som går utöver bostadsrättslagen. Föreningen hade inte haft möjlighet att styra utformningen för arbetet eller anlita den entreprenör som de ville skulle utföra jobbet.

Tingsrätten menade att åtgärderna innebar risker för föreningen och att det var av vikt för föreningen att åtgärderna utfördes av hantverkare som föreningen beslutade om. Föreningen menade att de åtgärder som vidtagits inte var fackmannamässigt utförda. Detta, menade tingsrätten, behövde inte utredas eftersom paret bara genom att bryta mot föreningens stadgar hade förverkat nyttjanderätten. Paret ska även betala ett skadestånd till föreningen.

Att känna till rättigheter och skyldigheter i en bostadsrätt är naturligtvis mycket viktigt. Läs gärna mer om det i boken “Älskade bostadsrätt”.