Vem kan väljas till styrelseuppdragi bostadsrättsföreningens styrelse?

I bostadsrättslagen och i föreningens stadgar finns en del generella bestämmelser. Exempelvis har HSB stadgar som säger att en styrelse får ha högst elva ledamöter och högst fyra suppleanter. I bostadsrättslagen heter det att en styrelse måste ha minst tre ledamöter. HSB har rett ut vilka hinder som gäller för att kunna väljas till styrelseuppdrag i brf:

  • En styrelseledamot kan inte utgöras av en juridisk person.
  • En underårig eller som har förvaltare enligt föräldrabalken får inte vara styrelseledamot.
  • Den som är i konkurs eller den som har näringsförbud i enlighet med 11 § lagen om näringsförbud får inte vara styrelseledamot.

Normalt ska styrelseledamoten vara medlem i föreningen och bosatt där. Det finns dock undantag. Det gäller exempelvis både Riksbyggens och HSB:s medlemsföreningar där respektive organisation utser en styrelseledamot i föreningen. Det kan dessutom finnas andra undantag, som framgår av föreningens stadgar, exempelvis genom att föreningsstämman kan utse en extern ordförande för föreningen.

I princip kan alla medlemmar i föreningen, som inte träffas av ovan nämnda hinder, väljas till styrelseuppdrag. En annan fråga som gäller redan när någon söker medlemskap är frågan om bosättning. I regel ska den som beviljas medlemskap bosätta sig i den bostadsrätt vederbörande förvärvat. Det betyder emellertid inte att det finns en skyldighet att folkbokföra sig på adressen. Det finns helt legitima skäl för en person att ha två bostäder, exempelvis ett par som har varsin lägenhet och den skatterättsliga folkbokföringen kan endast ske på en adress.

En annan fråga som ibland har uppstått är om båda personerna i ett sammanboende par kan inneha styrelseuppdrag samtidigt. Det finns såvitt kan bedömas inte något hinder för detta.

Ytterligare en fråga är om en person ingår i ett hushåll men som själv inte äger någon del av bostadsrätten kan ingå i styrelsen. Det är fullt möjligt i enlighet med bostadsrättslagen, om inte annat bestämts i föreningens stadgar.

Att få en fungerande styrelse i en bostadsrättsförening är avgörande för föreningens skötsel. Mer om en fungerande styrelse kan du hitta i boken “Älskade bostadsrätt” som du kan beställa här:https://alskadebostadsratt.se/om-boken/