Ett nyinflyttat par ansökte hos sin bostadsrättsförening om att få flytta köpet i sin lägenhet. Trots att styrelsen sa nej till flyttning genomförde ändå paret flytten.
Det är snart fyra år sedan paret köpte sin bostadsrätt. Kort därefter skickade de ett mejl till föreningens förvaltare och berättade om de planer på förändringar som de hade. Förvaltaren bildade sig också en bild av de tänkta förändringarna genom ett besök i lägenheten.
Paret lämnade därefter in en skriftlig ansökan till styrelsen om att få genomföra förändringarna. Den största förändringen var att paret ville flytta köket, från den ena sidan av badrummet till den andra. Samtidigt skulle de flytta badrumsväggen. På det sättet skulle köket bli större.
Föreningens styrelse avslog ansökan.
Ändå genomförde paret förändringarna. Det uppstod då en tvist. Paret hävdade att förvaltaren vid sitt besök i lägenheten hade godkänt vissa ändringar i lägenheten. Föreningen och paret var också oense om huruvida andra medlemmar i föreningen fått tillåtelse att göra motsvarande ändringar i sina lägenheter.
Föreningen drev i sin talan i tingsrätten att paret skulle, på ett fackmannamässigt sätt och på egen bekostnad, återställa lägenheten i ursprungligt skick.
Tingsrätten menade att paret inte hade kunnat styrka att föreningen gett dem tillåtelse att genomföra ombyggnaden. Paret påstod att föreningen behandlat andra medlemmar på ett annat sätt och alltså brutit mot likhetsprincipen. Även i det fallet konstaterade tingsrätten att det saknas bevis för att så har skett.
Beslutet blev att paret ska återställa bostaden och att de dessutom ska betala föreningens rättegångskostnader på över en miljon kronor. Däremot behöver inte paret flytta från lägenheten.