Avgifterna fortsätter höjas i många bostadsrättsföreningar. Men höjningarna räcker inte.

Det framgår av HSB Stockholms genomgång av 650 föreningar. Undersökningen visar att fyra av tio föreningar planerar att höja avgiften nästa år, medan det förra året var sex av tio som planerade en höjning. Den genomsnittliga höjningen för de föreningar som planerar en höjning uppgår till 6 procent, men utslaget på alla föreningar blir höjningen i genomsnitt 2 procent.

– Man ska inte ropa hej nu bara för att räntan sänks. Det finns fortfarande ett behov av att fortsätta arbeta med avgiften, säger Cecilia Jutell, chef för analys och rådgivning vid HSB Stockholm till Dagens Nyheter. Hon pekar på behovet att öka sparandet i föreningarna för att finansiera den förslitning som sker i föreningens fastighet och som leder till underhåll i framtiden.

En förening som genomfört stora underhållsåtgärder behöver förstås inte ha ett stort sparande. Men att skjuta finansieringen av kommande underhåll på framtiden är inte hållbart och betyder att framtida bostadsrättshavare måste betala för dagens förslitning.

Det är numera obligatoriskt för bostadsrättsföreningar att uppge föreningens sparande i en flerårsöversikt i årsredovisningen. Det är inte ovanligt att sparandet går upp och ner mellan åren, men över tid bör den uppgå till minst 200 kronor per kvadratmeter. Ett sparande på exempelvis 120 kronor per kvadratmeter är inte långsiktigt hållbar.

För bostadsköpare blir det därför extra viktigt att syna föreningars årsredovisningar för att få en bild av hur sparandet ser ut, samt vilka underhållsåtgärder som väntar runt hörnet.

– I genomsnitt ligger sparandet alldeles för lågt, och där behövs fortsatta avgiftshöjningar för att jobba upp det, säger Cecilia Jutell.

Om behovet av sparande, underhåll och vad som är viktigt i samband med köp av en bostadsrätt går att läsa mycket om i boken “Älskade bostadsrätt”.