Bostadsrätternas vd Ulrika Blomqvist kräver ändring i bostadsrättslagen
Under januari 2025 har det skett ett stort antal sprängningar i landet. I stort sett en sprängning om dagen på olika platser har det blivit.
Många av dessa sprängdåd har skett i fastigheter som ägs av bostadsrättsföreningar. Vi kan alltså konstatera att många bostadsrättshavare blivit drabbade av dessa sprängningar. I vissa fall har det varit kriminella som varit måltavlor för dåden, i andra har det varit släktingar till kriminella man varit ute efter.
Många har frågat sig vilka möjligheter bostadsrättsföreningar har att bli av med kriminella individer. Ganska lite visar det sig.
För hyreslägenheter gäller andra regler. Sedan den 1 juli 2024 finns nya bestämmelser i hyreslagen. Det går att säga upp hyresgäster som begår brott i lokalen, bostaden, i fastighetens övriga utrymmen eller i omgivningen.
Sedan tidigare har gällt att hyresgästen ska se till att det som krävs för att ”bevara trygghet, sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten inte åsidosätts”. Hyresgästen ska vid användningen av lägenheten ”se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar” som kan skada hälsan eller försämra bostadsmiljön som inte skäligen bör tålas.
Det som lagts till är att ”med störningar i boendet likställs att hyresgästen begår brott, om brottsligheten är ägnad att medföra en sådan försämring av närmiljön som inte skäligen bör tålas av dem som bor i lägenhetens omgivning”.
I samband med förändringen infördes begreppet bristande skötsamhet som sammanfattar de olika former av åsidosättande som kan förekomma. Om den bristande skötsamheten är särskilt allvarlig kan hyresgästen sägas upp utan att det föregåtts av en rättelseanmaning.
De reglerna finns inte i bostadsrättslagen!
Nu höjs röster för att införa motsvarande regler även för bostadsrätter.
I bostadsrättslagen heter det att ”om lägenheten helt eller till väsentlig del används för sådan näringsverksamhet eller liknande verksamhet som är brottslig eller där brottsligt förfarande ingår till en inte oväsentlig del eller används för tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning”.
Intresseorganisationen Bostadsrätterna kräver nu att regeringen tillsätter en utredning med syftet att jämställa bostadsrättslagens bestämmelser med de som nu gäller hyreslägenheter.
Föreningen kan begära utdrag ur belastningsregistret när en person ansöker om medlemskap efter att ha förvärvat en bostadsrätt. Men den som vägrar lämna över utdraget kan av det skälet inte vägras medlemskap i föreningen.
Och det går att fråga sig i vilken utsträckning det hjälper. I många fall är måltavlan för sprängdåden nära eller avlägsna släktingar till kriminella.
I boken ”Älskade bostadsrätt” skriver jag om två fall där man vaknade upp en morgon och kunde konstatera att en stor del av bostadsrättsföreningens fastighet var bortsprängd. I det ena fallet var det föräldrarna till en gängkriminell som man ville komma åt. Föräldrarna hade i själva verket tagit avstånd från sonens kriminella aktiviteter. I det andra fallet hade polisen infört kameraövervakning av en lägenhet som man misstänkte användes av en kriminellt aktiv person. Det hindrade alltså inte att det genomfördes ett sprängdåd i just den trappuppgången.
Av särskilt intresse är när bostadsrätter upplåts i andra hand och används för kriminella aktiviteter. Dagens Nyheter kunde i höstas avslöja att en lägenhet som hyrdes ut i andra hand användes av kriminella för att samordna sina aktiviteter. Det var lägenhetsinnehavaren som hade en kamera uppsatt i lägenheten som kunde se att hens hyresgäst satt och lekte med ett skjutvapen i vardagsrumssoffan.
I mars kommer en utredning att presenteras vars uppdrag varit att föreslå utökade möjligheter att upplåta privatbostäder i andra hand. Det skulle öppna för betydande risker för ökad brottslighet och otrygghet för de boende. Jag utgår från att alla bostadsrättsorganisationer gör vad de kan för att förhindra sådan lagstiftning.
I sin helhet är det ändå bara arbetet för att få bort skjutningar och sprängningar helt som kan få bort otryggheten i våra bostadsområden. Läs gärna mer om tryggheten i bostadsrätter i boken ”Älskade bostadsrätt”.