SvD rapporterar att bostadsrättsföreningarnas skulder hos Kronofogden ökar. Vid årsskiftet hade 370 bostadsrättsföreningar skulder hos Kronofogden. Det är nästintill en tredubbling sedan 2020. Dessutom går allt fler föreningar i konkurs. År 2020 var det fyra föreningar som noterades för konkurs, år 2023 var det 40, vilket i och för sig var en minskning sedan 2022 då 71 föreningar gick i konkurs.

Det ska emellertid konstateras att många bostadsrättsföreningar överlever även svåra tider eftersom soliditeten i föreningen är mycket god. Föreningen kan förvisso vara högt belånad, men trots det ha betydande värden i fastigheten som gör att soliditeten är god. Det är en betydande skillnad gentemot situationen vid tidigare kriser för bostadssektorn. Bostadsrättsföreningar som byggdes på 1900-talet hade ofta en soliditet på 50 procent eller under det, medan nygyggda föreningar många gångar har 80 – 90 procents soliditet.

En hög soliditet, dvs. eget kapital i förhållande till det totala kapitalet, gör att föreningen är motståndskraftig mot kostnadsökningar. En hög skuldsättning, räknat per kvadratmeter, gör föreningen känslig för räntehöjningar, vilket på kort och medellång sikt innebär att behovet av avgiftshöjningar kan bli betydande.

STOCKHOLM 20170803
Kronofogden, statlig förvaltningsmyndighet,
logga på huvudkontoret i Sundbyberg i Stockholm.
Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370