Den som vill köpa en bostadsrätt behöver bestämma sig för vad som är viktigt i valet av bostad. Är det läget? Är det lägenhetens utformning? Är det takhöjden? Är det tillgängligheten till kollektiva transporter eller olika serviceinrättningar?
Men vad är det du köper när du köper en bostadsrätt?
Det är medlemskap i en förening och rätten att bo i lägenheten. För många kommer det som en överraskning – att de inte köpt en lägenhet utan rätten att bo i en lägenhet där fastigheten ägs av en förening.
Alltså behöver en köpare ta reda på mer om föreningen.
- Hur stor är den?
- Hur stora skulder är det?
- Vilka underhållsåtgärder kommer att krävas?
- Äger föreningen marken där huset står?
- Hur höga är avgifterna i förhållande till andra föreningar?
Många frågor är det som behöver besvaras.
Det behöver, som sagt, inte vara krångligt. Men som köpare behöver man veta var det går att hitta svaret på frågorna och att ställa dem på rätt sätt.
Varje år byter 100 000 bostadsrätter ägare. Jag är övertygad om att många behöver ha betydligt mer kunskap innan de genomför köpet.
Det bor över 2 miljoner människor i bostadsrätt. Många har inte klart för sig vilket åtagande det innebär för deras del – och vad de kan kräva av föreningen.
En kvarts miljon – 250 000 – har någon form av uppdrag i sin bostadsrättsförening. De behöver allt stöd de kan få i sitt arbete – det finns utbildning, seminarier och böcker som ger mer kött på benen.
Du som tvekar om du ska ta på dig ett uppdrag i din bostadsrättsförening: Du behövs, du kan, du är viktig och kan göra skillnad för dig och dina grannar.