SBC:s årliga undersökning bland bostadsrättshavare visar att det är fem procent av de svarande som aldrig eller sällan känner sig trygga i sin bostad. De allra flesta känner sig alltså trygga i bostaden. Däremot upplever var tredje att de känner oro för att obehöriga ska komma in i trapphuset och lika många att ska bli inbrott i lägenheten. Färre, men fortfarande var femte bostadsrättshavare, oroar sig för skjutningar, sprängningar och otrevliga grannar. Lika många oroar sig för att obehöriga ska skriva sig på lägenhetens adress.
I vilken utsträckning bostadsrättsföreningen arbetar aktivt med säkerheten för de boende varierar bland de svarande. 31 procent anser att föreningen arbetar med trygghetsfrågor i hög utsträckning, medan 40 procent anser att det sker i liten utsträckning eller inte alls. Samtidigt svarar en majoritet att de anser föreningen arbetar tillräckligt med säkerhet och trygghet i föreningen.
De åtgärder som de svarande främst efterlyser är kameraövervakning, brandsläckare i fastigheten, sensorer för belysning, hjärtstartare, digitala lås samt organiserad grannsamverkan.
“Att grannarna skapar en känsla av otrygghet är ett problem för många. Det går inte att påverka vem du har som granne och det är därför viktigt att ha en tydlig dialog med styrelsen om grannarna skapar en känsla av oro, eller om de är för högljudda. Styrelsen har ett ansvar att utreda grannar som stör och sker ingen förbättring kan de kräva uppsägning av lägenheten”, konstaterar Per Karlsson, SBC:s chef för teknisk förvaltning.